söndag 7 december 2014

Lucka 7: Att göra en serietidning - En resa genom Hälsingland

Under de år som jag och Bob har arbetat med Rob & Bob med vänner har vi hittills aldrig haft det bekväma privilegiet att bo i samma stad. När vi gjorde det första numret bodde jag i Gustavsberg medan Bob bodde uppe i Ljusdal. Under arbetet med det andra numret flyttade jag hem till Söderhamn och kom på så vis lite närmare Bobs hemort rent geografisk, då båda orterna ligger i Hälsingland. Men vi har alltid behövt pendla ett par timmar mellan varandra för att jobba med tidningen, vilket vi också gör än idag.

Hittills har Rob & Bob med vänner mestadels producerats hos Bob i Ljusdal. Detta främst på grund av att jag haft ett ganska rörligt schema och därmed möjligheten att åka upp och stanna ett par dagar i sträck, vilket har varit en förutsättning för att allt arbete med tidningen ska bli klart i tid.

Detta har dels medfört att jag fått en speciell relation till Ljusdal, en ort som jag, trots att den bara ligger en fotbollsmatch bort med den lokala kollektivtrafiken, aldrig tidigare hade besökt. Men pendlandet har också gett mig en speciell relation till själva resvägen mellan Söderhamn och Ljusdal, som präglas av många vackra och vemodiga småorter och hållplatser.

Resan går via Bollnäs, vidare genom Arbrå, Vallsta och Järvsö för att sedan nå sin slutstation vid Ljusdals tågstation. Fabriker, villor, radhus, lanthandlar, pizzerior, idrottsanläggningar, stora ängar och sjöar svischar förbi rutorna på X-tågets vagnar. De vackra hälsingeskogarna är ständigt närvarande. Den första resan brukar äga rum under hösten, då löven fallit av träden och den norrländska kylan tagit över, och den sista resan då tidningarna levererats från tryckeriet i Lettland inträffar vanligtvis under våren ett par månader senare, då solen är på väg tillbaka.

Dessa 90-mintuersresor genom Hälsingland har blivit ett naturligt inslag i arbetsprocessen bakom Rob & Bob med vänner, som jag verkligen har lärt mig uppskatta mer och mer för varje nytt nummer och år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar