lördag 6 december 2014

Lucka 6: Serievalvet - Charles Burns ritar Orup

Välkommen till Serievalvet. I denna bloggserie kommer serienördarna Rob & Bob att dyka ner i sina gigantiska seriesamlingar för att bjuda på guldkorn i form av serierelaterad kuriosa. 

När jag var barn lyssnade min mamma ofta på Orup hemma. Jag förknippar många av hans låtar med min barndom och det finns ett slags nostalgiskt skimmer över musiken som jag upplever som väldigt behaglig. Jag minns bland annat när jag var åtta år gammal och Orups skiva "Teddy" släpptes. Den spelades ofta hemma och jag gillade låtarna (även om titlar som "Låt mig äga dig" känns aningen ofräscha idag), men framför allt fascinerades jag av skivans omslag. Jag var redan då fixerad av serier, och det tecknade omslaget påminde mycket om den stil många serietecknare använde sig av.

För ett par år sedan fick jag upp ögonen för den amerikanska serieskaparen Charles Burns och hans storverk "Black Hole". Det dröjde inte länge förrän jag gjorde kopplingen att han med största sannolikhet var samma person som låg bakom omslaget på "Teddy", en tes som jag med lite slapp efterforskning kunde konstatera som korrekt.

Charles Burns har gjort många skivomslag under sin karriär. Hur det aningen otippade samarbetet med Orup kom till förblir något av ett mysterium, även om det troligtvis var någon feja på skivbolaget som kläckte själva idén. Enligt min mamma ville Orup att den fysiska skivan skulle vara klädd i mjukt tyg för att likna en teddybjörn, men att skivbolaget nekade honom denna önskan med förklaringen att det var "för dyrt". Detta påstående saknar för närvarande källhänvisning.


2 kommentarer:

  1. Hm, rätt skumt. Daniel Clowes tecknade för övrigt omslaget till Luleåbandet Firesides skiva Do Not Tailgate från 95. Men det är inte lika märkligt eftersom Fireside var hippa på ett annat sätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant! Ja, det var verkligen ett otippat samarbete.

      Radera