tisdag 27 maj 2014

En rapport från SIS 2014

För drygt en vecka sedan gick 2014 års upplaga av Stockholms internationella seriefestival av stapeln. Som vanligt resulterade det i en långhelg proppfull av hisnande upplevelser och intryck. Här är vår lilla rapport från årets viktigaste helg för oss serieskapare.

ONSDAG
Vi begav oss mot huvudstaden tidigt på onsdag morgon. Det fanns mycket kvar att fixa och styra upp inför helgen så det kändes bra att vara på plats ett par dagar i förväg. Onsdagen bestod mest av mindre bestyr och avslutades med den danska thrillern "Pusher" hemma i soffan hos vår värd under vistelsen.

TORSDAG
På torsdagen var det releasefika för Per Myrhills serieantologi "Plutonium 11" på seriebutiken Staffars Serier. Det var väldigt trevligt, vi anlände aningen sent men hann ändå med att tugga i oss ett par kakor och surra med de andra närvarande tecknarna. Temat för årets festival var kanadensiska serier, och därför var en av hedersgästerna på mässan den kanadensiska seriemästaren Seth, en stor favorit hos Rob & Bob. Seth skulle under torsdagskvällen medverka i ett seminarium inte alltför långt bort från Staffars Serier, men strul i planeringen medförde att kvällen avslutades på den gemytliga syltan Viking Bar istället.

FREDAG
Fredagen var en stor dag - vi skulle kicka releasekalas för det nya numret av vår serietidning! Festen skulle börja klockan 20.00 hos den fantastiska Larry Farber och hans butik Larrys Corner på Grindsgatan i Stockholm, men innan dess fanns mycket som skulle styras upp. Vi började med att åka ut till Slakthusområdet i Johanneshov för att möta upp en representant för Korvbrödsbagarn. Då temat på det nya numret av serietidningen var snabbmat så hade vi kontaktat Korvbrödsbagarn (ett av Europas största specialbagerier för korv- och hamburgerbröd) och frågat om dom möjligtvis skulle vilja sponsra vårt evenemang, vilket dom till vår stora glädje ville göra! Vi lämnade Johanneshov med två stora kassar fyllda med nyckelringar, t-shirts, flaggor och badbollar med Korvbrödsbagarn-motiv.

Vår fest blev en stor succé. Vi pyntade hela lokalen med Rob & Bob- och Korvbrödsbagarn-prylar, med en två meter lång, uppblåsbar gummikorv i taket som det definitiva trumfkortet. Det kom betydligt mer folk än vad vi hade räknat med, och det dröjde inte länge förrän lokalen var i princip proppfull. Öl dracks, tidningar såldes, östkusthiphop spelades och utklädda till gatukökspersonal gjorde vi vårt bästa för att hinna med att prata med så många besökare som möjligt. Vi vill ännu en gång tacka alla som kom, och även ge ett stort tack till Larry för att vi fick arrangera evenemanget i hans butik!

LÖRDAG OCH SÖNDAG
På lördagen inleddes själva festivalmarknaden på Kulturhuset. Det var ungefär som vanligt - Två hela arbetsdagar vars tid fördelades mellan att sitta och kränga serier vid bokbordet i hörsalen, prata med trevliga människor, stressa sig igenom marknadsområdet för en snabb handelsrunda och i största allmänhet bibehålla kontroll över tillvaron. Mat och toalettbesök fick sprängas in i schemat efter bästa förmåga. Det var stressigt, men framför allt svinkul. Stockholms internationella seriefestival överträffar sig själv år efter år, och när vi efter festivalens slut satte oss på tåget hem till Hälsingland så var det ännu en gång med känslan av att ha upplevt den bästa upplagan av seriefestivalen hittills.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar