måndag 16 december 2013

Lucka 16: Fanzinetipset - "Ur armhålans dunkel" av Sling

Välkommen till Fanzinetipset. I denna bloggserie kommer serienördarna Rob & Bob att dyka ner i sina gigantiska fanzinesamlingar för att tipsa om sina favoriter och pärlor ur den svenska seriefanzinevärlden.

"Ur armhålans dunkel" är ett 48-sidigt seriefanzine av Sofia "Sling" Lindh från 2011. Fanzinet innehåller en blandning av serier, dagboksteckningar, bilder och illustrationer. Fanzinet inleds bland annat med den väldigt underhållande serien "Gud har ett dåligt sinne för humor", som handlar om att universums skapare behandlar Jorden och dess befolkning ungefär som ett barn använder en Tamagotchi. Gud skojar till det genom att skapa naturkatastrofer, ge människor sjukdomar och religiösa övertygelser som leder till krig och förstörelse.

Längre in i fanzinet finns den fenomenala serien "Frukansvärda fettisdagen", en politisk satir med alldeles lagom mycket allvar. En ensida som består av en slags karta över hur en undviker att kliva i hundskit på Möllan i Malmö hör också till fanzinets absoluta höjdpunkter. Fanzinet är indelat i tre kapitel, och i det avslutande kapitlet får djuren all uppmärksamhet, bland annat med serien "Hamsterfest" (ett samarbete med Emelie Stigwan) där ett gäng hamstrar får sin bur nerspydd och hotboxad med gräs på en fest.

 Sling har en fantastisk teckningsstil som är väldigt unik. Hon är fenomenal på disposition och sidlayout, och bemästrar bildberättarkonstens alla regler till fullo. I "Ur armhålans mörker" finns dessutom en slags punkig känsla som är väldigt tilltalande, som märks i bland annat serierna "Köpcentrum" och "20 september" (titeln syftar på dagen efter Sverigedemokraterna valdes in i riksdagen) både vad gäller manus och teckningar.

Relativt nyligen medverkade Sling i Optimal Press antologi "Allt för konsten 10" med antologins absolut starkaste bidrag, närmare femtio sidor dagboksserier i färg. Det fick mig verkligen att drömma om en framtida bok signerad Sling. Hon är definitivt en av mina favoritserietecknare i det här landet.

Hur kan jag få tag på fanzinet?
Det enklaste sättet bör vara att skicka ett mail till Sling och höra om det finns några exemplar kvar till försäljning. Hon har även en blogg där det finns massvis av trevligt material. För att beställa "Allt för konsten 10", klicka här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar