måndag 9 december 2013

Lucka 9: Serievalvet - Den fullkomligt obegripliga Karl-Alfred-rutan

Välkommen till Serievalvet. I denna bloggserie kommer serienördarna Rob & Bob att dyka ner i sina gigantiska seriesamlingar för att bjuda på guldkorn i form av
serierelaterad kuriosa.I somras köpte jag en gammal serietidning på loppis. Jag lockades till köp på grund av det rådassiga papperet, dom fina färgläggningarna och dom stadigt illustrerade annonserna.

Hur som helst tog det ganska lång tid för mig innan jag faktiskt tog mig an att läsa själva tidningen. Det mesta av innehållet bestog av tråkig skrytfakta om dåtidens rymdraketer och stjärnkikare, gamla "slå sig på knäna"-skämtteckningar och följetongsberättelser som var mer eller mindre obegripliga eftersom jag inte har läst dom föregående numren.


Det som var mest förvirrande av allt var dock en av dom serier som jag faktiskt känt till lite sedan innan. I innehållsförteckningen står det "Karl-Alfred", men där själva serien är finns den smått förbryllande titeln "Kung Lill-Pär i stöpsleven - 5 te avsnittet". Som om inte det vore konstigt nog så provade jag att börja läsa historien och begrep ingenting. Det enda jag kunde lista ut var att en fet knös våldsgästar Karl-Alfred, en halvlortig gubbe lurar barn på pengar och utnyttjar Olivia till sin freakshow, samt att knösen förklarar att bebisen är "kungen av Demonien".

Att det händer underliga och knäppa saker i serier är inte särskilt ovanligt, men det som är så förvirrande just här är sättet det presenteras på. Till exempel dessa två rutor där freakshowgubben håller på att försöka trassla ut Olivia:


Hennes pratbubbla går över till rutan bredvid och Karl-Alfred svarar på hennes skrik, som om dom vore i samma rum. Vi har dock inte fått se att dom kommit tillbaka till samma rum som dom var i från början och när en jämför t.ex. den rastrerade tapeten så verkar den inte heller antyda att dom två olika rutornas platser är i närheten av varandra.

Det finns mycket mer underligt att gräva i på dessa två sidor av fullständig knäppma, men det konstigaste av allt tycker jag ändå kommer redan i den tredje serierutan på första sidan:Vad är det som händer? Vad ÄR det som händer?!

Det enda jag kan komma på som förklarar varför rutan är så tom och informationslös är att något tok hänt i översättningsprocessen. Det ser ut som att någon bytt ut rastret där pratbubblorna för Karl-Alfred och Frogfuzz ska vara. Men varför i all världens namn skulle någon göra det? Varför inte bara retuschera bort texten och fylla på med svensk översättning, som i alla dom andra rutorna?

Är detta något som någon person som är engagerad i Seriewikin eller Seriefrämjandet som har någon aning om vad som står på? Skriv gärna i kommentarsfältet i sådant fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar