lördag 7 december 2013

Lucka 7: Serievalvet - ETC Comics

Välkommen till Serievalvet. I denna bloggserie kommer serienördarna Rob & Bob att dyka ner i sina gigantiska seriesamlingar för att bjuda på guldkorn i form av serierelaterad kuriosa.

"ETC Comics" är namnet på en svensk serietidning som kom ut med fyra nummer mellan 2004 och 2005. Redaktör var Komika-förläggaren Mikke Schirén och tidningen gavs ut av ETC Förlag, som också låg bakom utgivningen av vuxenserietidningen "Crack" på 1980-talet.

"ETC Comics" innehöll både svenska och utländska serier av varierande typ och kvalitet. Bland de medverkande fanns Ulf Lundkvist, Malin Biller, norska Jason och Sverigefavoriten Peter Bagge. Dessutom publicerades amerikanska äventyrsserier som "Goon" och "Hellboy" i ett par av numren.

Det kanske mest intressanta med "ETC Comics" var formatet. De två första numren hade klassiskt serietidningsformat, men i och med nummer tre övergick man till tabloidformat, något som var och är väldigt ovanligt i svensk seriehistoria. Att läsa serier i Dagens Nyheter-format var kanske inte det smidigaste, men utan tvekan något speciellt.

Själva innehållet gav blandade känslor, det var en ganska spretig samling serietecknare som försökte samsas i en och samma tidning, och det kändes lite grann som att man inte riktigt hann hitta formen innan tidningen lades ned. När det stod klart att det inte skulle bli några fler nummer så kändes det väldigt tråkigt, en serietidning som "ETC Comics" behövs alltid och det hade varit spännande att se hur den skulle ha utvecklats om den fått lite mera tid på sig.

Min favorit från "ETC Comics" är den belgiske serieskaparen Raymans "Inspiratorium" som publicerades i tidningens andra nummer. Faktum är att Raymans sätt att teckna är en av de snyggaste teckningsstilar jag någonsin sett. Rayman ska själv ha hävdat att han är "en av Belgiens lataste serieskapare", och jag har inte lyckats hitta några andra alster av honom, varken på serieantikvariat eller på webben. Det är svårt att hitta någon information om honom överhuvudtaget.

Det enda jag lyckats lista ut är hans riktiga namn och att han en gång i tiden hade en GeoCities-hemsida som inte längre fungerar. Utöver detta förblir serieskaparen Rayman något av ett olöst mysterium.


2 kommentarer:

  1. Håller med. Gillar Raymans teckningsstil.

    SvaraRadera
  2. Vissa nummer av magasinet Etcetera var helt vikta åt serier på 80-talet. När jag snicksnackade i en serietidningsaffär hörde jag en lite rolig grej om dem. Tydligen hade de inte rättigheter till några av de serier de publicerade, de bara översatte och tryckte till Horst Schröders stora förtret!

    //Adrian

    SvaraRadera