onsdag 4 december 2013

Lucka 4: Fanzinetipset - "Für Elisabeth" av Johannes Torstensson

Välkommen till Fanzinetipset. I denna bloggserie kommer serienördarna Rob & Bob att dyka ner i sina gigantiska fanzinesamlingar för att tipsa om sina favoriter och pärlor ur den svenska seriefanzinevärlden. 

"Für Elisabeth" av Johannes Torstensson är ett 80-sidigt seriefanzine i A5-format som släpptes 2007, åtminstone vad gäller den utgåva jag själv äger som enligt kolofonen är ett exemplar ur den fjärde upplagan. Detta fanzine var också en del av Torstenssons fanzineserie "Aggrokultur", och "Für Elisabeth" är antagligen en av de mest populära och genomarbetade titlarna ur denna produktionsserie.

Fanzinet består av en enda lång självbiografisk serie som handlar om när huvudpersonen Johannes "Aggro" Torstensson träffar och inleder en relation med Elisabeth, en kvinna som enligt honom själv ligger flera nivåer över hans egen liga. Hon är smart, rolig, populär och briljerar på stadens dansgolv under helgerna. Hon har en förmåga att fånga allas uppmärksamhet på ett eller annat sätt.

Efter att Aggro ovetandes ger henne ett exemplar av hans egenproducerade seriefanzine på fyllan, så tar hon så småningom kontakt över Internet. De träffas och fattar direkt tycke för varandra, och inleder snart ett på många sätt väldigt fint men inte helt okomplicerat förhållande. Berättelsen tar oss igenom många av de stadier ett klassiskt parförhållande brukar genomgå - den inledande osäkerheten, en tilltagande förälskelse som i sin tur leder till ökad oro och svartsjuka, ifrågasättandet av ens egen duglighet, vidare till distansförhållande och alla de problem som sådana har en tendens att medföra.

Denna typ av historia har berättats flera gånger förr, men när det gäller tidlösa teman som kärlek och mänskliga relationer spelar det ofta ingen större roll hur många gånger det berättas, särskilt inte när det görs med en sådan skicklighet och fingertoppskänsla för både detaljer, dialog och personporträtt som Aggro visar sig vara kapabel till. Jämförelser har gjorts med den amerikanska serietecknaren Jeffrey Brown, och faktum är att jag oftare återkommer till "Für Elisabeth" än till några av Browns alla böcker tillsammans.

En av de största behållningarna med "Für Elisabeth" är hur lätt det är att relatera och känna igen sig i huvudpersonens tankar och beteenden. Jag minns att när jag kom över fanzinet på en seriebutik i Stockholm så hade jag själv nyligen lagt en längre relation bakom mig, och "Für Elisabeth" fungerade väldigt bra som medicin mot de dystra känslorna det medförde. Framför allt var det utmärkt inspiration för att själv bearbeta sina känslor i serieform.

Fanzinet ger även en väldigt charmig känsla vad gäller sitt utförande, med ett enkelt omslagsmotiv, en ruffig men dynamisk teckningsstil, alltsammans tryckt på vanligt kopieringspapper enligt klassiskt fanzinesnitt. Två uppföljare släpptes också, "Längst fram i taxin" och "Bokstaven E", som var aningen kortare serier men av samma höga kvalitet rent innehållsmässigt.

Behöver jag tillägga att det var en stor ära att Johannes Torstensson även var en av de medverkande i "Rob & Bob med vänner #1"?

Hur kan jag få tag på fanzinet?
Det ryktades länge om en deluxeutgåva av "Für Elisabeth", med "Längst fram i taxin" som bonusmaterial. För att kontakta Johannes Torstensson, prova att skicka ett mail, och glöm inte att besöka hans blogg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar