fredag 20 december 2013

Lucka 20: Fanzinetipset - "Den där känslan av att något hemskt snart kommer att hända" av Sara Hausenkamp

Egentligen blev jag såld på det här fanzinet redan när jag läste titeln. Jag tycker att det är något speciellt med att ha en hel mening som titel. När jag läser meningstitlar är det som att fantasin och associationerna får en kickstart redan där och gör mig oemotståndligt nyfiken att bläddra igenom
innehållet och ta reda på mer.

Nu är det ju dock inte så att det är namnet på fanzinet som är det bästa i det här fallet. Sara Hausenkamp har en bildvärld som jag tycker känns vacker, främmande och lite obehaglig på samma gång. Vissa sidor är uppbyggda av fotokollage som kolorerats och textats för att bilda händelseförlopp eller sätta ord på en tanke eller känsla. Andra sidor är ordlösa illustrationer som lämnar till läsaren att tolka in ett budskap.


Texterna får mig att känna en form av melankoli och eftertanke. Det som är mest intressant för mig är presentationen av mörka teman som kombineras med strålande starka visuella element. Ett exempel är den korta och koncisa texten "Don't let the darkness eat you up.", som finns på en sida tillsammans med ett enormt vattenfall som kantas av stjärnor, fjärilar och ett chockrosa rådjur med gula vingar som står under en regnbåge. Kontrasten mellan text som är återhållsam och lugn med en estetik som går på fullt ställ träffar mig helt rätt.

Med risk för att upplevas som otydlig vill jag ändå helst inte kommentera för mycket om hur jag upplever själva innehållet. Jag tror att fanzinet är något som bäst upplevs på egen hand, i sin helhet, så att läsaren verkligen får chans att sjunka in i och bilda sig en egen uppfattning om den färgsprakande och smått olustiga (men fullständigt fascinerande) värld som Sara Hausenkamp skapat. 

Hur kan jag få tag på fanzinet?
Det enklaste sättet bör vara att skicka ett mail till Sara Hausenkamp och höra om det finns några exemplar kvar till försäljning. Hon har även en blogg där det går att se fler bilder, serier, kollage och gif-animationer och i största allmänhet ta del av hennes intressanta bildvärld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar