söndag 15 december 2013

Lucka 15: Serievalvet - Rösterna i Traktorflickans huvud

Vid en nylig genomläsning av "Building Stories" av Chris Ware upptäckte jag ett hus som såg bekant ut. Det var nästan som att ljuset som lyste i fönsterrutorna bildade ett ansikte. Det hela var så bekant att jag kom helt av mig i läsandet och var tvungen att gå till botten med den här känslan.

Jag plockade ner "Container" av Max Andersson från min hylla, bläddrade febrilt fram och tillbaka tills jag slutligen landade på en sida som innehöll en ruta som kunde bekräfta min magkänsla. Det var Traktorflickan!
Om en vill går det att tolka in en möjlig koppling mellan dom två historierna. I rutan från Building Stories ser det ut som att en familj bor i Traktorflickans huvud. Vädret är mörkt och dunkelt, liksom hennes sinnesstämning i rutan från Max serie. Det verkar även som att föräldrarna i familjen för en strikt och regelfast uppfostran mot sin son - Bilpojken - med tydliga begränsingar i dennes konsumtion av underhållning, medan deras egna nöjen får en slapp och självklar plats i vardagen. Denna orättvisa fördelning resulterar i att både Bilpojken och Traktorflickan växer upp med dominerande känslor av maktlöshet och saknad som sätter spår i deras psyke långt upp i vuxen ålder.

Eller så skiter en fullständigt i framkrystade prettoteorier och tycker att det helt enkelt är lite lattjo att dom ser liknande ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar