torsdag 12 december 2013

Lucka 12: Serievalvet - Katten Gustaf dör

Välkommen till Serievalvet. I denna bloggserie kommer serienördarna Rob & Bob att dyka ner i sina gigantiska seriesamlingar för att bjuda på guldkorn i form av serierelaterad kuriosa.


"Katten Gustaf" - eller "Garfield" som den heter på sitt originalspråk - är en av världens största dagsstrippsserier. Jim Davis skapade serien 1978, som kretsar kring en fet, lat katt, hunden Ådi och deras husse Jon. Återkommande teman i serien är Katten Gustafs lathet, hans tvångsmässiga relation till lasagne och andra ganska sömniga ämnen.

En av anledningarna till att serien blivit såpass stor är att man redan från start bestämde sig för att serien aldrig skulle vara politisk eller ge uttryck för skaparens personliga åsikter. "Katten Gustaf" skulle vara en enkel skämtserie.

 Dock finns det ett gäng strippar av "Katten Gustaf" som avviker från detta. Veckan innan Halloween mellan den 23-28 oktober 1989 publicerades sex strippar som börjar med att Katten Gustaf vaknar upp i ett övergivet hus. Ingen annan är hemma, och Gustaf grips av panik, men försöker lugna ner sig med att tänka att Jon och Ådi säkert bara är ute och handlar.

Men när han tittar ut genom fönstret ser han en "Till salu"-skylt på den igenväxta gården framför huset. Sakta börjar Gustaf inse att huset varit övergivet i flera år, vilket får honom att ifrågasätta sin egen existens. Han börjar hallucinera att Jon och Ådi kommer hem med mat till honom, en hallucination han snabbt ser igenom.

Eftersom Gustaf inte pallar att vara ensam, så försöker han förneka den situation han befinner sig i. Hallucinationen av att Jon och Ådi är där med honom kommer tillbaka, och där tar den sjätte och sista strippen slut.

Denna svit på sex strippar lämnade fans förvirrade och med massor av frågor. Den handlade uppenbarligen om rädslan för ensamheten, men var Gustaf alltså död? Eller drömde han alltihop? Efter dessa strippar fortsatte serien att tuffa på som vanligt. En del fans hävdar att Gustaf än idag är kvar ensam i det övergivna huset, och att allt som händer i serien egentligen bara är hallucinationer inuti en svältande Gustafs hjärna. Detta ska vara en av anledningarna till varför serien så ofta handlar om att Gustaf är hungrig.

Dock lär Jim Davis ha bekräftat att dessa strippar bara var en slags Halloween-special, och att han ville prova att göra ett gäng strippar som var skrämmande istället för roliga. Gustaf är, enligt Jim Davis själv, fortfarande vid liv och mår bra.

Tack till Anton K.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar