onsdag 11 december 2013

Lucka 11: Fanzinetipset - "Jag tror vi måste göra slut" av Maria Wigelius

Välkommen till Fanzinetipset. I denna bloggserie kommer serienördarna Rob & Bob att dyka ner i sina gigantiska fanzinesamlingar för att tipsa om sina favoriter och pärlor ur den svenska seriefanzinevärlden.

"Jag tror vi måste göra slut" är ett 52-sidigt, självbiografiskt seriefanzine av Maria Wigelius som släpptes 2011. Fanzinet består av ett flertal kortare serier som alla bär på en röd tråd, ungefär som kapitel i en längre historia. Det hela inleds med att seriens huvudperson går igenom ett uppbrott av ett längre förhållande, vilket medför stora förändringar i hennes liv. Känslor av melankoli och förvirring uppstår, så som det ofta brukar bli när något man vant sig vid förändras. Och har man dessutom byggt upp mycket av sitt liv tillsammans med en annan person, drabbas man lätt av en udda känsla när den personen plötsligt försvinner.

Hon drömmer sig tillbaka till barndomen, till en förälders ovillkorliga kärlek och funderar på varför det gör så ont att bli lämnad och hur vissa människor plötsligt kan sluta älska varandra. Därefter följer serier om hur livet går vidare efteråt, att flytta till en ny plats, att sitta i fönstret en hel dag och bara betrakta omgivningen och om minnen av det förflutna som kommer tillbaka.

Maria Wigelius lyckas berätta om svåra och allvarliga ämnen med stor övertygelse, om tankar och känslor som vanligtvis är väldigt svåra att sätta ord på. Hon växlar effektivt mellan två olika teckningsstilar, en stiliserad stil och en mer realistisk stil, vilket skapar en trevlig dynamik rent estetiskt. Hela fanzinet har en väldigt stilfull design med brunt omslagspapper och en slags minimalism som passar fanzinets innehåll.

Min favorit i fanzinet är serien "Han tog något han inte hade rätt att ta" som handlar om hur man som ung tjej, på grund av yttre omständigheter, går från att bara vara sig själv till att plötsligt vara ett objekt för omgivningen att beskåda, bedöma och utvärdera. Om män som omdömeslöst tar sig rätten av döma kvinnors yttre på det viset, och om hur det ofta leder till att man utvecklar ett destruktivt behov av ytlig bekräftelse.

Hur kan jag få tag på fanzinet?
Det enklaste sättet bör vara att skicka ett mail till Maria Wigelius och höra om det finns några exemplar kvar till försäljning. Hon har även en blogg, och låg bakom en bejublad medverkan i "Rob & Bob med vänner #1".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar