tisdag 10 december 2013

Lucka 10: Fanzinetipset - "Döm mig inte efter mitt lakan" av Max Solca

Välkommen till Fanzinetipset. I denna bloggserie kommer serienördarna Rob & Bob att dyka ner i sina gigantiska fanzinesamlingar för att tipsa om sina favoriter och pärlor ur den svenska seriefanzinevärlden.

Efter ett oväntat och väldigt trevlig möte på Bokmässan i Göteborg hade jag turen att få träffa Max Solca, en serietecknare som efter en titt i hans fanzine "Döm mig inte efter mitt lakan" genast blev en av mina favoriter.

Solca har en genomgående visuell stil och värld för alla sina serier, även fast själva handlingen och berättarsätt varierar från serie till serie. Denna grålaverade värld befolkas av lakanspöken med lappade dräkter som målar graffiti, plankar i tunnelbanan, sitter och käkar hemma i lägenheten och råkar ut för surrealistiska äventyr. Det är en grå, men oerhört varm värld som jag gärna återkommer till gång på gång.

Teckningsstilen är något som verkligen trollbinder mig. Varje ruta fylls med en mängd detaljer och rika tuschtoner, vilket alltsammans gör att det känns som en stor och levande värld som läsaren får ta del av under läsningen.

"Döm mig inte efter mitt lakan" innehåller två olika, fristående serier. Den första handlar om ett spöke som är ute och rastar sin hund och har ett obehagligt möte med en bilist som är skitsur i både bokstavlig och bildlig mening.

Den andra serien - "Gråmålaren" - är verklighetsbaserad och skildrar ett par graffitimålande spöken som är ute för att sätta färg på grå och tråkiga brofundament, då dom stöter på motstånd hos den envetne Gråmålaren som hela tiden täcker deras färska verk med grå färg.

Båda serierna är bra på sitt sätt, den ena tankeväckande och den andra spännande, men då båda är förhållandesevis korta lämnar det mig sugen på mer när jag läst klart fanzinet. Tur då att Solcas blogg är välfylld, i väntan på nästa fanzine jag kan lägga vantarna på.


Jag har personligen en svag punkt för serieskapare som kan låta dialogen få hållas tillbaka en stund och låta bilderna själva få bära berättandet framåt. Max Solca är en av dom och när han gör det tycker jag verkligen att hans bilder med sina smutsfläckar och tighta beskärningar verkligen får mig att vilja läsa vidare och se vad som gömmer sig i nästa ruta, bakom nästa hörn.

Hur kan jag få tag på fanzinet?
För att kontakta Max Solca, prova att skicka ett mail, och glöm inte att besöka hans blogg för att se mer av hans serier och illustrationer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar