måndag 28 januari 2013

Att sätta "pten" i "sjökapten" - en djupdykning i ett internskämt

Det sägs vara ganska svårt att umgås med Rob & Bob. Speciellt när dom är tillsammans, är uppskruvade och i synnerhet om dom dessutom är lite småtrötta och den s.k. "trötthumorn" har tagit deras hjärnor i besittning. Som de flesta radarpar har dom nämligen en väldigt intern jargong, en slags humorbubbla som kanske inte alltid är helt lätt för utomstående att penetrera sig igenom.

I det här blogginlägget ska vi analysera ett typiskt Rob & Bob-skämt.

Rob är väldigt intresserad av svensk battlerap, och har även försökt få Bob att dela detta intresse med honom. Det har funkat helt okej, dom var till exempel på The O-Zone Battles 2-årsjubileum i Malmö i våras och är överens om att Henry Bowers och O-hund hör till de bästa battlarna i landet.

Det många inte vet är att Rob lider av s.k. "rap-tourettes", alltså att han tvångsmässigt kastar ur sig slumpmässiga rader och punchlines från raplåtar han lyssnat på. En dag slängde han ur sig Henry Bowers rad "Det var jag som satte sköka i sjökapten" från det här klippet:Henry Bowers skämt är ganska uppenbart och behöver ingen djupare förklaring; i ordet "sjökapten" finns ordet "sköka" (som betyder "prostituerad kvinna") men stavat som "sjöka". Eftersom detta är en ordvits som ska levereras muntligt så spelar ju inte felstavningen någon roll, då det första K:et i "sköka" uttalas som
ett J.

När Bob hörde detta, så kontrade han med följande skämt:
Vad är det då som får Rob att skratta så besinningslöst åt detta skämt? Jo, den största orsaken är att skämtet tappar all form av ordleksmässig poäng som det ursprungliga skämtet hade. Det finns ju inget som heter "pten"?! När jag googlar ordet får jag NOLL träffar förutom de två miljoner sidorna där "pten" beskrivs som en förkortning av en gen i människokroppen. Men den förkortningen används inte ens på svenska! Dessutom låter det roligt. Allt förvandlas till idioti, helt enkelt.

Vadå, skrattar ni fortfarande inte? Nåja, dom säger ju att man inte ska förklara skämt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar